МАЧУЛЯНСЬКИЙ Андрій Миколайович

machulyanskij

   Студент спеціальності «Право», який героїчно загинув 30 серпня 2023 року, захищаючи державний кордон в Сумській області.

   Народився 15 лютого 1980 року у селі Колом’є, що на Славутчині. У 1998 році з відзнакою закінчив Нетішинське СПТУ №23, здобувши середню спеціальну освіту за спеціальністю «Радіомеханік». Після проходження строкової військової служби працював електромонтером на Хмельницькій АЕС.

   У 2008 році закінчив Хмельницький інститут соціальних технологій Університету «Україна» здобувши освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста з права. У 2022 році продовжив навчання для здобуття ступеня бакалавра.

   Військове життя Андрія Миколайовича почалося у 2002 році, коли він уклав контракт зі Збройними силами України й у складі військової частини А0481 з 2003 по 2006 рік звитяжно та професійно виконував миротворчі місії у Республіці Ірак, Державі Кувейт та Республіці Ліберія, за що був нагороджений пам’ятним нагрудним знаком Міністерства оборони України «Воїн-миротворець», почесним нагрудним знаком Головнокомандувача ЗСУ України «Кращий сержант сухопутних військ» та нагрудним знаком «За взірцевість у військовій службі» ІІІ ступеня.

   Коли почалося повномасштабне російське вторгнення, Андрій Мачулянський перевіз дружину з дітьми з Харкова до Нетішина та добровольцем пішов боронити Батьківщину. У квітні 2022 року був мобілізований до 240-го окремого батальйону територіальної оборони 114 окремої бригади територіальної оборони регіонального управління «Північ» Сил територіальної оборони ЗСУ. Головний сержант стрілецького взводу стрілецької роти виконував найбільш ризиковані та відповідальні бойові завдання у Сумській, Харківській, Запорізькій, Донецькій, Луганській та Чернігівській областях. Хоробро, самовіддано й завзято знищував московських загарбників.

   Виконуючи бойове завдання із захисту державного кордону в Сумській області, героїчно загинув 30 серпня 2023 року.

   За визначні заслуги у зміцненні національної безпеки держави, за зразкове виконання військового обов'язку, виявлені при цьому честь та доблесть, у березні 2023 року військовослужбовець був нагороджений відзнакою Головного управління розвідки Міноборони України «Вогнепальна зброя».

   12 жовтня 2023 року Андрію Мачулянському було присвоєно чергове військове звання «головний сержант» посмертно.

За мужність, патріотизм, високу громадянську позицію, героїзм, бойові заслуги під час захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України старший сержант став повним кавалером ордена «За мужність».

   Указом Президента України старшому сержанту Андрію Мачулянському посмертно присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка».

Вічна та світла пам’ять Герою!

Зворотній зв'язок

29009, м. Хмельницький, вул. Ярослава Мудрого, 2а

Пошук