ДУДЧЕНКО Володимир Володимирович

  dudchenko

   Студент спеціальності «Соціальна робота», життя якого обірвалося 22 вересня 2022 року під час виконання бойового завдання поблизу смт. Ямпіль Краматорського району Донецької області.

   Народився 1 березня 1984 року в місті Свердловськ Ворошиловградської області (нині Довжанськ Луганської області). Дитячі та юнацькі роки минули у селі Тупичів Городнянського (нині Чернігівського) району Чернігівської області, де й навчався у ліцеї. У 2006 році закінчив філологічний факультет Чернігівського педагогічного університету. В 2022 році вступив до Хмельницького інституту соціальних технологій для здобуття ступеня магістра зі спеціальності «Соціальна робота».

   Служив у 140-му окремому центрі сил спеціальних операцій Збройних сил України (місто Хмельницький). З 2014 року брав участь в антитерористичній операції та операції Об’єднаних сил на Сході України, а з 24 лютого 2022 року – у відсічі повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну. Виконував бойові завдання на найскладніших ділянках фронту російсько-української війни. Знищив значну кількість військової техніки та особового складу противника. 22 вересня 2022 року група спецпризначення, до складу якої входив головний сержант Володимир Дудченко, під час виконання бойового завдання зіштовхнулась з переважаючими силами ворога. Під час зіткнення українські воїни отримали поранення. Володимир Дудченко, сам будучи пораненим, завдяки своїм вольовим якостям, стійкості та професіоналізму, надав першу допомогу своїм бойовим побратимам, почав переносити важкопораненого військовослужбовця для проведення евакуації. Переносячи в складних умовах темної пори доби, Володимир почув спрацювання міни, встановленої на затримку. Зміг миттєво оцінити ситуацію та прийняти вольове рішення – здійснив героїчний вчинок, прикривши своїм тілом пораненого командира підрозділу, чим врятував йому життя. Сам Володимир від вибуху міни загинув на місці.

   Похований на Алеї Слави в Хмельницькому.

   За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України головного сержанта Володимира Володимировича Дудченка 13 квітня 2022 року нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

   Указом Президента України від 08 липня 2023 року отримав звання Герой України посмертно з удостоєнням ордена «Золота Зірка» - за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові.

   Рішенням Хмельницької міської ради від 15 вересня 2023 року присвоєно звання «Почесний громадянин Хмельницької міської територіальної громади» за мужність у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України.

Вічна пам’ять і шана Герою!

Зворотній зв'язок

29009, м. Хмельницький, вул. Ярослава Мудрого, 2а

Пошук