БІГУС Богдан Дмитрович

  bigus   Студент спеціальності «Право» загинув 18 липня 2019 року в селищі Шуми Торецької міської ради Донецької область. 

Народився 12 червня 1991 року у місті Хмельницький, навчався у Хмельницькому НВК № 4. Закінчив Хмельницький професійний ліцей електроніки. У 2017 році вступив до Хмельницького інституту соціальних технологій Університету «Україна», де навчався за фахом юриста. Під час навчання Богдан охоче брав участь у житті інституту, завжди був відповідальним та поміркованим, користувався повагою одногрупників та викладачів.

   Брав активну участь у Революції Гідності – в складі 27-ї Вінницької Сотні. Відбув всі події на Майдані від початку до кінця. Коли почалася війна, довго не роздумував та вирушив добровольцем на захист Батьківщини – записався до Національної Гвардії України.

   14 березня 2014 року вирушив на полігон у Петрівцях, навчався військовій справі під керівництвом генерала Кульчицького. 6 квітня склав присягу та у складі 2-го взводу 1-го окремого резервного батальйону був відправлений спочатку у район Краматорська, а з 2 травня – до Слов'янська, утримував позицію «Рибхоз» (1-й блокпост). Ротація під Слов’янськом тривала з 10 червня 2014 року і до самого переходу міста під контроль України. Богдан з побратимами перебував між Красним Лиманом та Ямполем. Згодом підписав контракт в ЗСУ; старший солдат, снайпер 8-го полку.

   З 2016 року Богдан Дмитрович перейшов на службу до 8-го окремого полку спеціального призначення Збройних Сил України.

   За сумлінне виконання службових обов’язків Богдан Дмитрович нагороджений:

  • відзнакою командира 8-го окремого полку спеціального призначення Збройних Сил України, 2017 рік;
  • нагрудним знаком начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України «За взірцевість у військовій службі» ІІІ ступеня, 2017 рік;
  • нагрудним знаком «Об’єднані сили», 2018 рік;
  • медаллю «Операція Об’єднаних Сил. За звитягу та вірність», 2018 рік.

   Загинув 18 липня 2019 року під окупованою Горлівкою на Донеччині під час вогневого зіткнення з ДРГ, від чисельних осколкових поранень внаслідок підриву на вибуховому пристрої з «розтяжкою».

   Похований у місті Хмельницькому на Алеї Героїв.

   23 серпня 2019 року Указом Президента України за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України старшого солдата Бігуса Богдана Дмитровича нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня, посмертно.

   Звання «Почесний громадянин міста Хмельницького» Бігусу Богдану Дмитровичу присвоєно за виняткову мужність, героїзм, незламність духу у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, посмертно.

Вічна пам’ять і шана Герою!

Зворотній зв'язок

29009, м. Хмельницький, вул. Ярослава Мудрого, 2а

Пошук